11.2 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 9, 2024

HAKLININ TARAFINDA

Serkan Özcan’dan ‘kur’ değerlendirmesi: Madem rekabetçi kur iyiydi 128 milyar doları niye sattınız kuru tutmak için

TELE 1'de konuk olduğu Gün Ortası programında gündemi değerlendiren Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, asgari ücretin son bir yılda 100 dolar değer kaybettiğini belirterek, Türkiye'nin Çin'in bile gerisinde olduğunu söyledi

TELE 1’de Betül Begümhan Aydoğan’ın konuğu olan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Özcan, iktidarın ekonomi politikalarına sert eleştiriler yöneltti.

Türkiye üretim ekonomisi olmaktan çıkmıştır

Ayda iki yüz saat çalışan bir asgari ücretlinin saatlik ücretinin 1,5 doların altına indiğine dikkat çeken Gelecek Partisi Sözcüsü, 1 milyar 400 milyon nüfusu olan Çin’de bile asgari ücretin daha yüksek olduğunu belirtti.

Özcan, dolardaki değer kaybının sabit gelirlinin fakirleşmesi anlamına geldiğini söyleyerek, kurun yükselmesi nedeniyle ihracatın bir miktar arttığını, fakat ithalatta da rekorlar kırdığına işaret ederek “Tüketimimizin önemli bir kısmını dışarıdan ithal eden bir ülkeyiz. Türkiye bir üretim ekonomisi olmaktan çıkmış bir ekonomidir. O yüzden dışarıdan malı alırken eğer paranız değer kaybetmişse, her aldığınızda bir öncekinden daha pahalıya alıyorsunuz. Bir yandan yoksullaşma, bir yandan da artan hayat pahalılığı… Düşünsenize; hem geliriniz reel olarak her gün azalıyor hem de aynı miktarda bir hayat pahalılığı artışı var ve bu sizin satın alma gücünüzü olması gerekenden daha fazla etkiliyor” diye konuştu.

İktidar kanadının ihracattaki artışa ilişkin çıkışlarını da yorumlayan Özcan, şunları kaydetti:

Dünyanın hiçbir ülkesinde kuru zayıflatarak, kendi paranızı zayıflatarak sürdürülebilir bir biçimde artıramazsınız. İhracat, mal çeşitlendirilmesiyle olur. Teknolojiyle olur, bilgiyle olur, bilimle olur. Katma değerle olur. Eğitimi geliştirmekle olur. Üstünlüğünüz olan malları üreterek dünyayla rekabet edebilirsiniz. Eğer kurunuzu zayıflatarak ihracatı sürdürülebilir bir biçimde artırmak mümkün olsaydı dünyada hiç kimse teknolojiye, katma değere, eğitime yatırım yapmazdı. Bu koskoca bir safsatadır. Türkiye, 128 milyar dolar rezervini kuru tutabilmek için yakmıştır. 128 milyar dolar yakıldığı halde kur tutulamamıştır ve kur patlamıştır. Patladıktan sonra hükümet, bir savunma mekanizması olarak ‘Aslında rekabetçi kur iyidir, bu da ihracatı destekler’ gibi argümanlara sarılmaktadır. Bu koskocaman bir yalandır ve safsatadır. Madem rekabetçi kur iyiydi 128 milyar doları niye sattı kuru tutmak için.”

Diğer Haberler

CEVAP VER

Yorum Yazabilirsiniz.
İsmini yazın

Sosyal Medya

0BeğenenlerBeğen
894TakipçiTakip
0AboneAbone
- Reklam -spot_img

Son Haberler