Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, HDP’nin kapatılması ile 500 civarında partiliye siyasi yasak getirilmesini içeren iddianameye karşı 150 sayfadan oluşan bir savunma hazırlandı.
Ön savunma dilekçesinde iddianamenin hazırlanma süreci, içeriği ve kabul süreci ile ilgili hukuki itirazlar yapıldı. Usul ve esasa ilişkin hukuki itirazlar kapsamında böyle bir iddianamenin düzenlenemeyeceği, düzenlendiğinde de reddedilmesi gerektiği belirtildi. Dilekçede “Davanın hukuki değil siyasi saiklerle açılmış bir dava” olduğunun altı çizildi.
Dilekçe verildikten sonra açıklama yapılacak
HDP’nin talebiyle 2 ay uzatılan ön savunma için verilen süre 6 Kasım Cumartesi günü doluyor. Ancak 6 Kasım hafta sonuna geldiği için ön savunma dilekçesi ekleriyle birlikte 5 Kasım Cuma günü ya da 8 Kasım Pazartesi günü AYM’ye sunulacak. Dilekçenin AYM’ye verilmesinin ardından HDP’li hukukçuların ön savunmanın içeriğiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.
Esas savunmada iddialara tek tek yanıt verilecek
HDP’nin AYM’ye sunduğu ön savunma dilekçesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’e gönderilecek. Başsavcının bir ay içinde esas hakkındakini görüşünü sunması gerekiyor. Bu görüş sunulduktan sonra HDP esas savunma hazırlığı yapacak. 1 ay olması beklenen bu süreçte sözlü savunma hakkı da kullanılacak. Parti yöneticileri, esas savunmanın iddianamedeki tüm iddialara karşı tek tek yanıtları da içerecek siyasi bir savunma olacağını belirtiyor.
Savunma süreci haziranı bulabilir
Sözlü ve yazılı esas savunma süreci tamamlandıktan sonra raportör ya da raportörlerin hazırlayacağı rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Daha sonra AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği tarihte üyeler bir araya gelecek ve kapatma istemini esastan görüşmesine başlanacak. Bu sürecin yaz aylarını bulabileceği değerlendiriliyor.
Kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Partinin kapatılması için 10 üyenin kabul oyu kullanması gerekiyor.